Ако ръстът продължи, прогнозите на експертите за поскъпване с 10 стотинки за

...
Ако ръстът продължи, прогнозите на експертите за поскъпване с 10 стотинки за
Коментари Харесай

Цените на горивата пак започнаха да поскъпват

Ако растежът продължи, прогнозите на специалистите за  повишаване  с 10 стотинки за литър  бензин  ще се осъществен.

Макар  цени те на суровия  нефт  на международните тържища да се успокоиха след офанзивите срещу  нефт ни полета и рафинерии в Саудитска Арабия, у нас  горива та започнаха да нарастват. С по 2-3 ст. за литър са се повишили  цени те на  бензин а и  дизел а единствено за една седмица и към този момент гонят пиковите си равнища от летния сезон, написа вестник СЕГА.

Преди седмица междинната цена на масовия  бензин  А95 бе 2.21 лева за литър. Към 28 септември тя вече бе 2.23 лева за литър. Подобна е обстановката и с  дизел а, като цената се е покачила от 2.26 на 2.29 лева за литър, демонстрират данни на сайта  " Фуело " който следи  цени те на  горива та в международен мащаб.

Това обаче са междинни стойности. По традиция най-големите вериги  бензин останции у нас държат еднакви  цени  и при тях придвижването нагоре е много по-осезаемо. От 2.24 лева за масовия  бензин  цената е достигнала до 2.27 лева за литър, а при  дизел а от 2.30 на литър е станала 2.33 лева

Ако се сравнят сегашните  цени  на  горива та с тези от началото на годината, разликата е още по-значителна. През януари цената на А95 е била приблизително 1.95 лева за литър, а  дизел ът е бил 2.15 лева за литър.  Поскъпване  имаше напролет и лятото. По-значително беше то в разгара на отпускарския сезон, като  бензин ът доближи съвсем 2.30 лева за литър.

Въпреки че към този момент покачването в цената не е фрапиращо, в случай че растежът продължи, прогнозите на специалистите за  повишаване  с 10 ст. за литър ще се осъществен и  цени те ще се приближат до рекордните стойности от края на предходната година.

Покачването на  цени те у нас мъчно може да се изясни с напрежението на международните пазари на суров  нефт  заради офанзивите в Саудитска Арабия. Саудитският  нефт ен колос " Арамко " бе заставен да намали за малко доставките си на  нефт , само че бързо се съвзе. В рамките на четири дни след офанзивите цената на барела скочи от 60 до 67 $, или с към 20%. Дни по-късно  цени те се върнаха на предходните си равнища.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР